Η πλατεία Φλωρίνης αποτέλεσε από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της ένα από τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος του Άνω Παπάγου.

Εκτείνεται σε τρία επίπεδα, την παιδική χαρά, τον χώρο του σιντριβανιού και βέβαια το γηπεδικό κομμάτι, ένα γήπεδο μπάσκετ και ένα γήπεδο βόλλευ τα οποία με λίγη φαντασία μπορούσε κανείς να τα δει μαζί σαν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου!

Η ιστορία της πλατείας Φλωρίνης

Σε εκείνη την πρώτη περίοδο λειτουργίας της πλατείας, πολύ πριν τα χρόνια της online επικοινωνίας και των social media, όλα τα παιδιά της περιοχής αλλά και οι γονείς τους μπορούσαν να ξεφύγουν από τους τέσσερις τοίχους των σπιτιών τους και να έρθουν σε επαφή μέσα από το παιχνίδι και τις συζητήσεις.

Όλοι ένιωθαν ότι είχαν μία θέση σε αυτήν την υπέροχα διαμορφωμένη πλατεία!

Τα πιο μικρά παιδιά βρίσκονταν συνήθως στο πρώτο επίπεδο. Απολάμβαναν τα παιχνίδια της παιδικής χαράς και έπαιζαν κρυφτό.

Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι λάτρεις του αθλητισμού μπορούσαν να παίξουν μπάσκετ, βόλλεϋ και ποδόσφαιρο στο πάνω επίπεδο που βρίσκονταν τα γήπεδα ενώ όσοι γονείς είχαν έρθει απλά να πάρουν… αέρα έβρισκαν καταφύγιο από την καθημερινότητα στο μεσαίο επίπεδο γύρω από τον όμορφο χώρο του σιντριβανιού, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα τα επιβλέπουν διακριτικά τα παιδιά τους .

Η φήμη της πλατείας γρήγορα απλώθηκε! Σιγά σιγά άρχισαν να έρχονται παιδιά και από άλλες γειτονιές του Παπάγου αλλά και από τον όμορο, τότε, δήμο του Χολαργού, είτε με τα πόδια είτε με το λεωφορείο. Έτσι η πλατεία έσφιζε απο ζωή, όλο και περισσότερες ώρες κάθε μέρα. Η ευχάριστη ατμόσφαιρα ακτινοβολούσε σε όλη την ευρύτερη περιοχή μετατρέποντάς την σε μια ιδανική γειτονιά.

Αυτή η εικόνα, μιας ‘ουτοπικά’ όμορφης, ζεστής κοινωνικά γειτονιάς, μακριά από την δυστοπία που συχνά συναντάς αλλού στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, δεν είναι και τόσο μακρινή όσο θα φανταζόταν κανείς. 


Μέχρι το 2014 η πλατεία είχε ακόμα την επετειακή της γιορτή μετά το πέρας του σχολικού έτους. Ίσως την μεγαλύτερη γιορτή των παιδιών του Δήμου μας.

Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Βασίλη Ξύδη, τον άνθρωπο που οραματίστηκε την πλατεία Φλωρίνης και που στην διάρκεια της δημαρχίας του την διαμόρφωσε στην μορφή που περιγράφουμε παραπάνω.

Όμως από το 2014 και μετά η πλατεία αφέθηκε εντελώς στην τύχη της.

Η επόμενη – και σημερινή – δημοτική αρχή όχι απλά δεν προσπάθησε να βελτιώσει τις υποδομές της πλατείας αλλά δεν προέβη ούτε καν στις ελάχιστες απαιτούμενες δράσεις συντήρησής της! Όσο κι αν οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν για την κατάσταση και την συνεχιζόμενη φθορά από την συνήθη χρήση και τις φυσικές φθορές ο δήμος κρατούσε ερμητικά κλειστά τα αυτιά του.

Αρκεί να σημειώσουμε ότι ακόμα και το ελάχιστο κόστος της αλλαγής των στεφανιών των καλαθιών και η αντικατάσταση στα διχτάκια ήταν πλέον στην “αρμοδιότητα” των κατοίκων που έβαζαν το χέρι στην τσέπη τους ώστε τουλάχιστον να μπορούν να παίζουν τα παιδιά τους, παρότι ήδη πληρώνουμε όλοι σημαντικά δημοτικά τέλη. Για το σιντριβάνι, τα πλακάκια, τα δέντρα, η δημοτική αρχή ήταν όλα αυτά τα χρόνια απούσα.

Η πλατεία Φλωρίνης ακόμα κι έτσι όμως συνέχισε να αποτελεί τον φυσικό τόπο συνάντησης και ψυχαγωγίας στην περιοχή, με την εικόνα της όμως συνεχώς να φθίνει.


Φτάνουμε στο 2020 όπου μέσα στην καραντίνα ο Δήμος αποφασίζει να σταματήσει ακόμα και αυτή η δραστηριότητα για τους δημότες, κλείνοντας με λουκέτο το γήπεδο του μπάσκετ ενώ προσέλαβε ιδιωτική εταιρία σεκιούριτυ ώστε να αστυνομεύσει τον χώρο και να κρατήσει μακριά τους κατοίκους από αυτήν!

Αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε για μήνες με την ανοχή των κατοίκων μέσα στο κλίμα των ημερών του κορωνοϊού. Καθώς όμως η χώρα άρχιζε την επάνοδο στην κανονικότητα και θα περίμενε κανείς να ανοίξει πάλι η πλατεία, όπως άλλωστε είχε αρχίσει να γίνεται σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, έκπληκτοι οι κάτοικοι παρακολούθησαν την εγκατάσταση εργολάβου για να γίνουν έργα βελτίωσης.

Η χαρά για το γεγονός ότι, επιτέλους, ασχολήθηκε η δημοτική αρχή με την πλατεία και αποφάσισε να την συντηρήσει αλλά και να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματά της, δεν κράτησε πολύ…

Η μόνη αλλαγή είναι η μείωση του γηπεδικού χώρου κατά 100 τετραγωνικά μέτρα(!) με την μεταφορά του γηπέδου μπάσκετ στον χώρο που βρισκόταν αυτό του βόλλεϋ, με παράλληλη υποβάθμιση του Πρασίνου εξαιτίας της κοπής των δέντρων που βρίσκονταν κοντά στις παλιές μπασκέτες!

Ενώ τα κόστη για όλα αυτά προστίθενται στα έξοδα του προϋπολογισμού του Δήμου, ο Δήμαρχος ανακοινώνει την εξασφάλιση επιπλέον 464.965,00 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο στα οποία θα προστεθούν και άλλα 311.275,00 ευρώ από τον Δήμο, συνολικά 776.240,00€.

0

από το πράσινο ταμείο

0

από τον Δήμο

Το άθροισμα των ποσών αυτών μοιάζει δυσανάλογο σε σχέση με τις προγραμματισμένες εργασίες, ενώ παράλληλα ο χαρακτήρας της πλατείας Φλωρίνης δέχεται καίριο χτύπημα μεταβαλλόμενη σε ένα άχρωμο, ανούσιο , υπερτοπικό, συνονθύλευμα παιδικών χαρών, φαινόμενο που αποτελεί γενικευμένο πρόβλημα στο προάστιο. 

Δε θέλουμε να δούμε την πλατεία μας να μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης και εξόρμησης οικογενειών από όλα τα προάστια των Αθηνών, όπως έχει ήδη συμβεί στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στο Άλσος του Παπάγου και σύντομα κάτω από την Αγία Σκέπη.


Κάποιος πρέπει να θυμίσει στην δημοτική αρχή ότι προτεραιότητά (πρέπει να) έχουν οι δημότες και οι κάτοικοι του Παπάγου – όχι στον βωμό της απορρόφησης κονδυλίων και της διευκόλυνσης κάποιων εργολάβων να μετατρέπεται κάθε ελεύθερος χώρος αναψυχής και άθλησης σε ατελειώτα τετραγωνικά μέτρα παιδικών χαρών!!

Tα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

  • Ποιος είναι ο στόχος αυτών των αλλαγών; Γιατί θα πρέπει να αλλάξει ο χαρακτήρας της πλατείας ενώ το μόνο που επιθυμούσαν οι κάτοικοι ήταν μια χαμηλού κόστους ανακαίνιση;
  • Γιατί απαξιεί εκατοντάδες παράπονα που έχουν καταγραφεί τηλεφωνικά αλλά και με άλλους τρόπους απο τους κατοίκους;
  • Είναι άραγε τακτική πλέον της δημοτικής αρχής να εγκαταλείπει την περιουσία του Δήμου μέχρι αυτή να απομειωθεί και να επέλθει μοιραία η εξαθλίωση, ώστε μετά να το παρουσιάζει την κοστοβόρα μεταρρύθμιση του σαν αναγκαία λύση;
  • Γιατί ξοδεύονται τόσα χρήματα για το έργο αυτό; Ποιους θέλει να φέρει ο Δήμος στην πλατεία Φλωρίνης; Τους εξωπροαστιακούς γονείς που γεμίζουν την πλατεία Αγίου Γιωργίου;
  • Γιατί δεν ξοδεύονται αυτά τα χρήματα για τις πλατείες του Χολαργού που πραγματικά χρειάζονται ριζική ανάπλαση ή για πράγματα που έχουν περισσότερη σημασία;
  • Από την στιγμή που είναι φανερό πως το γήπεδο μπάσκετ έχει υποβαθμιστεί, πώς να περιμένει κανείς ότι οι αλλαγές που επέρχονται θα είναι προς το καλύτερο;

Για εμάς είναι ξεκάθαρο: Ο δήμαρχος κ. Αποστολόπουλος πάει να ολοκληρώσει ένα έργο χωρίς ουσία για τους κατοίκους, καταστρέφοντας παράλληλα έναν σημαντικό τόπο συνάντησης και αναψυχής απλά και μόνο για την δημοσιότητα!

Δεν φτάνουν οι φωτογραφίες και για τα άρθρα σε site και εφημερίδες για να προβάλει ότι παράγει έργο. Μπορεί να κοροϊδεύει όσους δεν γνωρίζουν και μένουν σε άλλες περιοχές, όμως οι πραγματικά ενδιαφερόμενοι και άμεσοι χρήστες της πλατείας Φλωρίνης έχουν μάτια και βλέπουν.

Οι κάτοικοι του Παπάγου γνωρίζουν πολύ καλά ότι μετά την πλατεία της οδού Παναγιώτου η δημοτική αρχή επιθυμεί την υποβάθμιση και την καταστροφή και της πλατείας Φλωρίνης.

Άραγε ποιο τοπόσημο του προαστίου θα είναι το επόμενο θύμα του οδοστρωτήρα του Παπάγου;

Scroll to Top